Fascia


Het bindweefsel in je lijf. Che...

Investeringstijd: 0:15 seconden

Fascia is een vorm van bindweefsel, het is de structuur die alle ‘losse elementen’ bij elkaar houdt. Er zijn verschillende soorten fascia, met verschillende functies. Er zijn verschillende soorten fascia, met verschillende functies.
Een van de grote functies van fascia is krachtsoverdracht. Dit in tegenstelling tot wat men eerder dacht: In 9 van de 10 fysiotherapie praktijken en zelfs bij de huidige opleiding fysiotherapie wordt nog gebruik gemaakt van de ouderwetse anatomie, die in het jaar 1543 ontwikkeld is door Vesalius en sinds die tijd vrijwel onveranderd is; Het zogenaamde ‘spier-bot’-model.

Huidige onderzoeken tonen aan dat de anatomie volgens Vesalius verouderd is. Deze onderzoeken geven de ‘nieuwe’ anatomie weer volgens het Tensegrity-model. Dit beschrijft een vorm van krachtoverdracht over langere stukken dan slechts van spier, via pees naar bot.

Oud en nieuw


Het scalpel (mes) van Vesalius, stond in 1543 dwars op de structuren in het lijf; hij sneed de diepte in om te onderzoeken hoe het lichaam in elkaar zit. Slechts 25 jaar geleden is men begonnen met snijden in de longitudinale richting, of anders gezegd de ‘lengterichting’. Hierdoor kwamen onderzoekers erachter dat de structuren een samenhang hebben, in de vorm van bindweefselketens. Deze ketens blijken gevoelig te zijn voor postitiesignalering (propriocepsis) in het lichaam via zenuwen en zijn verantwoordelijk voor krachtsoverdracht.

Krachtsoverdracht


Waar men voorheen dacht in krachtsoverdracht van spier naar pees, naar bot, blijkt het bindweefsel (Fascia) hier een grote rol in te spelen. Alle vezels in een bepaalde richting ‘dragen’ een deel van de kracht. Daarom is het belangrijk dat de bindweefselketens juist ‘uitgelijnd’ zijn. Zie dit als een fietsketting die scheef op de tandwielen zit; je zult harder moeten trappen dan normaal om vooruit te kunnen gaan, maar ondertussen slijten zowel de ketting als het tandwielen harder dan nodig is.

Tensegrity


De verbinding van verschillende onderdelen in het lichaam via fascia is onderdeel van een bijzondere balans, genaamd Tensegrity. Dit komt van de woorden Tension (spanning) en Integrity (samenhang). Deze tensegrity houdt in dat er een balans is in de samenhang van het lichaam via spanning op de Fascia. Een verstoring op één plek, geeft een spanningsverandering (hogere spanning, of lagere spanning) op een andere plek. Zo blijkt dus dat een probleem op één plaats in het lichaam, klachten kan opleveren op een andere plek in het lichaam. De pijn die u bijvoorbeeld voelt in de schouder, rug of nek, is vrijwel altijd een gevolg van een probleem op een andere plek en eigenlijk nooit de oorzaak.